.

Artykuły

Jaka historia, prawdziwa lub wymyślona, wiąże się z potrawą, która codziennie gości na hiszpańskich stołach? Jakie składniki są potrzebne, aby kucharz był zadowolony? W jakich proporcjach należy je połączyć, aby smakowała najlepiej? Między innymi na takie pytania szukali odpowiedzi uczniowie łódzkich szkół ponadgimnazjalnych, którzy uczestniczyli w III Edycji Międzyszkolnych Spotkań z Hiszpanią pod hasłem „LA VUELTA GASTRONÓMICA A ESPAÑA”. Jakie specjalności regionalne zyskały uznanie uczestników konkursu? Tortilla de patatas, paella, gazpacho, churros i wiele innych przysmaków. Jak smakowały? Własnoręcznie przygotowane potrawy były przepyszne i podbiły serca jurorów. Kto zdobył tytuł mistrza kuchni hiszpańskiej? Na pierwszym stopniu podium znalazły się uczennice z XXVI LO w Łodzi. Gratulujemy i zapraszamy na kolejną edycję spotkań. Fotorelacja.